I dette læringsspor lægges der op til, at en klasse gennemløber faserne 1-3 flere gange og først derefter går videre til fase 4. Fase 4 fungerer som en fælles opsamling på klassens foregående arbejde. Dette er illustreret i Figur 2.
De tre vigtigste idéer i læringssporet er:
I faserne 1-3 arbejder klassen med udgangspunkt i funktionssituationer. Læreren udvælger funktionssituationer, som eleverne kan forestille sig og leve sig ind i på en meningsfuld måde. Funktionssituationerne skal også give et godt grundlag for, at klassen kan arbejde med centrale aspekter ved lineære funktioner. Det kan derfor være en god idé at vælge funktionssituationer, der er renset for ’støj’, fx måleusikkerhed, for ikke at aflede elevernes opmærksomhed fra det matematikfaglige indhold. En funktionssituation kan være både et hverdagsproblem og en matematisk problemstilling. Læreren kan også bruge funktionssituationer, som klassen tidligere har arbejdet med. Her er eksempler på fire mulige funktionssituationer.
En funktionssituation er en situation, hvor (mindst) én uafhængig og én afhængig variabel varierer sammen (Smith, 2008).
I iskiosken Vaflen skal man betale $8$ kr. for en kugle is og $14$ kr. for en vaffel. I iskiosken Gammeldaws skal man betale $10$ kr. for en kugle is og $8$ kr. for en vaffel. Hvad koster en vaffel med $1$ kugle hos Vaflen? Hos Gammeldaws? Hvad koster en vaffel med $2$, $3$, $4$ eller $n$ kugler?
Ved Vesterhavet står et fyrtårn ved kysten. I 2023 var afstanden fra havet til fyrtårnet 70 meter, men hvert år bliver den 1,6 meter kortere, fordi havet ’æder’ af kysten. Hvor stor er afstanden i 2030? I et vilkårligt år efter 2030? Hvornår kommer fyrtårnet i fare for havet?
7. klasse skal tjene penge til deres lejrskole. De kan sælge lodsedler for en velgørenhedsorganisation og få $15$ kr. pr. lodseddel. Heraf skal organisationen have $6$ kr., og klassen vil have udgifter for $90$ kr. Eller de kan sælge lodsedler for en sportsklub, hvor én lodseddel koster $7$ kr., og de får $100$ kr. i opstart til udgifter. Hvor meget kan klassen tjene, hvis de sælger lodsedler for velgørenhedsorganisationen? For sportsklubben?
Omkredsen af et rektangel er 24 cm. Der findes mange rektangler med denne omkreds, fx et med siderne 3,5 og 8,5. Hvordan kan sammenhængen mellem siderne beskrives? Kan siderne være lige lange? Kan den ene side være dobbelt så stor som den anden? En tredjedel så stor? En sjettedel?
I de fire eksempler øges sværhedsgraden gradvist. Eksemplet 1, Isvafler, er det letteste, da det kun involverer addition af naturlige tal. De øvrige eksempler involverer heltal (Lodsedler), rationale og reelle tal (Afstand og Omkreds) og subtraktion af tallene (Lodsedler) eller af den uafhængige variabel (Afstand og Omkreds). Det er tanken, at funktionssituationernes sværhedsgrad øges gradvist på denne måde efter hvert gennemløb af faserne 1-3, men samtidig skal den også være afstemt med klassens faglige niveau.
Det er vigtigt, at klassen i flere af gennemløbene arbejder med lineære sammenhænge, hvor den uafhængige variabel er et reelt tal, og graferne derfor er rette linjer og ikke punktgrafer (som i Afstand og Omkreds). Det kan også være sammenhænge, hvor noget udvikler sig over tid.
I fase 3 arbejder klassen med at sammenligne to lineære sammenhænge, der referer til den samme kontekst, fx at købe isvafler. I Afstand og Omkreds er der ikke formuleret en sammenlignelig situation, men for Afstand kan det være et andet sted i Danmark, hvor afstanden mellem fyret og havet samt havets ’hastighed’ fx begge er mindre, og for Omkreds kan det være en anden type figur, fx en trekant.
I læringssporet arbejder klassen med og oversætter mellem disse fire repræsentationer: sproglig beskrivelse, tabel, graf og algebraisk notation.
Forskning viser, at disse repræsentationer er essentielle i arbejdet med lineære funktioner og funktioner generelt. Derudover kan eleverne udvikle forståelse af matematiske begreber, når de omskriver (eller manipulerer) inden for en repræsentation – især den algebraiske – og når de oversætter mellem de fire repræsentationer (som vist med pile i Figur 3 til højre).
I læringssporet arbejder klassen med to forskellige sammenhænge mellem den uafhængige variabel $x$ og den afhængige variabel $y$. I korrespondancesammenhæng er fokus på, hvordan $y$ afhænger af $x$, mens fokus i den anden sammenhæng – samvariation – er på, hvordan $x$ og $y$ varierer sammen.
Forskellen mellem de to sammenhænge kan også beskrives ud fra Figur 4. Korrespondancesammenhængen handler om den vandrette sammenhæng i Figur 4 (den blå pil), og den beskrives ofte med en funktionsforskrift (her $y = 2x + 1$). Samvariation handler om både den lodrette (de sorte pile) og vandrette sammenhæng i Figur 4 og beskriver, hvordan $x$ og $y$ udvikler sig i forhold til hinanden, som at når $x$ vokser med $1$, så vokser $y$ med $2$.
Begge typer af sammenhænge kan støtte eleverne i at udvikle forståelse af lineære funktioner, fordi de hver fremhæver forskellige aspekter af funktionsbegrebet. Forskning viser, at elevernes undersøgelse af, hvordan to variable varierer sammen ud fra en tabel, kan støtte eleverne i at opstille en forskrift for de to variable – altså i at beskrive deres korrespondancesammenhænge.
I korrespondancesammenhæng er fokus på, hvordan $y$ afhænger af $x$. Sammenhængen beskrives ofte med en forskrift, og for lineære funktioner er forskriften
på formen $f(x) = ax + b$, hvor $y = f(x)$ og $a$ og $b$ er konstanter (Stephens et al., 2017).
I samvariation er fokus på, hvordan x og y varierer sammen. Man ser på ændringer i $y$, samtidig med at man ser på ændringer i $x$. I Figur 4 vokser $y$ fx med $2$, når $x$ vokser med $1$. Når man ved, hvordan de to variable udvikler sig samtidig, kan man ud fra den værdi, $y$ har, når $x$ er $1$, dvs. $3$ i Figur 4, finde alle funktionsværdierne (Stephens et al., 2017).
I fase 1 arbejder klassen med lineære sammenhænge ud fra funktionssituationer, som de oversætter til tabeller og regneudtryk og videre til punktgrafer. Isvafler er et eksempel på en funktionssituation, som klassen måske kender:
I iskiosken Vaflen skal man betale $8$ kr. for en kugle is og $14$ kr. for en vaffel. I iskiosken Gammeldaws skal man betale $10$ kr. for en kugle is og $8$ kr. for en vaffel. Beskriv ved hjælp af tabeller, regneudtryk og grafer, hvad en is med $1, 2, 3, 4, …$ kugler koster hos Vaflen og hos Gammeldaws.
Klassen arbejder med at udfylde tabeller, der viser, hvor meget isvafler med forskellige antal kugler koster hos én af kioskerne, her Vaflen (se Figur 5). Eleverne vil formodentlig regne sig frem til prisen for én kugle og to kugler. Dernæst kan man forestille sig, at nogle elever ud fra disse erfaringer kan argumentere for, at man skal lægge $8$ kr. til for at få $1$ kugle mere. Her fokuserer eleverne på, hvordan de to variable udvikler sig sammen (samvariation): Når der lægges $1$ kugle mere i vaflen, så vokser dens pris med $8$ kr. På den måde kan eleverne udfylde tabellen kugle for kugle.
Læreren kan også spørge til, hvordan eleverne har regnet prisen ud. Nogle elever vil formodentlig fortælle, at de har ganget antal kugler med prisen per kugle og lagt prisen for en vaffel til, og læreren kan skrive deres regneudtryk op i en tredje kolonne i tabellen som i Figur 5. På den måde kan læreren støtte eleverne i at tænke i en korrespondancesammenhæng. Det er vigtigt, at læreren støtter både denne sammenhæng og samvariation.
Ud fra tabellen kan eleverne tegne en punktgraf for sammenhængen mellem pris og antal kugler – enten i hånden eller i et Dynamisk Geometri System (se Figur 6) – og sammenligne grafen med tallene i tabellen. Dernæst kan eleverne gøre det samme for køb af is hos Gammeldaws.
I fase 1 er der fokus på at skabe sammenhæng for eleverne mellem de fire typer af repræsentationer: sproglige beskrivelser, tabeller, regneudtryk og grafer.
At oversætte sproglige beskrivelser af lineære sammenhænge til tabeller, regneudtryk og grafer.
I fase 2 oversætter klassen deres regneudtryk fra fase 1 til en forskrift for en lineær funktion. Hvis klassen ikke tidligere har arbejdet med sådanne oversættelser, er der brug for, at læreren støtter og forklarer. Udgangspunktet er en samling af elevernes regneudtryk, fx som i Figur 5. Klassen taler om, hvilke mønstre de ser i regneudtrykkene, hvad det er, man regner ud, og hvordan mønstret fortsætter. På den baggrund kan læreren introducere en beskrivelse af sammenhængen som $v(x) = x\cdot 8 + 14$, hvor $x$ er antal kugler, og $v(x)$ er prisen for en is hos Vaflen. Det er vigtigt, at klassen taler om, hvad $x$ og $v(x)$ står for, hvad $v(2)$ betyder, hvad $8$ og $14$ står for, og hvordan forskriften ville se ud med andre priser for en kugle is og for en vaffel. Eleverne kan dernæst selv finde forskriften for den anden iskiosk Gammeldaws, som passende kan kaldes $g(x)$.
Notationen $v(x)$ og $g(x)$ introduceres i denne fase for at navngive funktionerne, så eleverne kan adskille dem fra hinanden. Andre navne kan selvfølgelig også vælges, og læreren kan bruge lejligheden til at tale om navngivning af funktioner og variable mere generelt. Det er dog vigtigt, at læreren fremhæver, at funktionen afhænger af x, og at læreren taler med klassen om, hvordan $v(1)$, $v(2)$, $v(3)$ osv. skal forstås.
Det er vigtigt, at læreren skaber koblinger mellem forskriften og de andre repræsentationer – tabel og graf – som eleverne brugte i fase 1. Læreren kan fx spørge klassen til betydningen af $8$ og $14$: Hvor kan I se $8$ på grafen? Og $14$? Hvor finder vi $8$ og $14$ i tabellen?
Som afslutning på fase 2 producerer eleverne en plakat, hvor de beskriver de forskrifter, som de er kommet frem til i fase 2. Disse plakater danner udgangspunkt for klassens arbejde i fase 4.
At oversætte sproglige beskrivelser, tabeller, regneudtryk og grafiske repræsentationer af lineære sammenhænge til forskrifter.
I fase 3 sammenligner klassen de lineære sammenhænge, som de har arbejdet med i faserne 1 og 2, ved hjælp af tabeller, grafer, forskrifter og ligninger. Fokus er på at sammenligne ved at løse ligninger grafisk og algebraisk, og eleverne kan danne mening hermed, hvis de arbejder med funktionssituationer, som de kender og tidligere har arbejdet med grafisk, fx Isvafler.
Her arbejder klassen med at finde ud af, hvor mange kugler man skal købe, for at isen koster det samme hos Vaflen og Gammeldaws. Klassen kan løse problemet ved at bruge repræsentationerne fra faserne 1 og 2 (tabeller, grafer, forskrifter og ligninger), men fokus bør være på grafiske og algebraiske løsninger. Mange elever vil sikkert lave to tabeller, dernæst tegne punktgraferne for de to lineære sammenhænge og se, at hvis man køber 3 kugler is, så koster vaflen 38 kr. i begge kiosker. Denne grafiske løsning svarer til at finde skæringspunkter mellem de to grafer (se Figur 7). Andre elever bruger måske kun tabellerne (se Figur 8). Læreren kan tale med klassen om fordele og ulemper ved at bruge tabellen og punktgrafer og fremhæve den grafiske løsning, da graferne giver et bedre overblik over de to sammenhænge, når man køber mange kugler is.
Ud fra den grafiske løsning kan læreren introducere den algebraiske løsning, hvis ingen af eleverne foreslår det. Antal kugler i skæringspunktet kan findes ved at sætte forskrifterne for de to lineære sammenhænge lig med hinanden $v(x)=g(x)$ og løse ligningen $8x + 14 = 10x + 8$. Klassen forventes at have erfaringer med at løse sådanne ligninger (se fx læringssporet ”At løse ligninger”), og læreren kan fokusere på at støtte eleverne i at skabe forbindelse mellem grafen og ligningen. Det er vigtigt, at klassen får mulighed for at skabe sådanne forbindelser i situationer, hvor løsningen af ligningen ikke tager al deres opmærksomhed.
Første gang læreren og klassen gennemløber faserne 1-3, kan det være en god idé at bruge en funktionssituation, som klassen tidligere har arbejdet med, fx sammenhængen mellem antal borde og stole (se læringssporet ”At finde sammenhænge mellem tal”), eller en funktionssituation, som ikke er for svær, fx Isvafler. Når klassen efterfølgende starter med fase 1-3 igen, er det vigtigt, at sværhedsgraden af funktionssituationerne øges. Desuden kan digitale værktøjer, såsom Dynamiske Geometri Systemer og regneark, inddrages mere og mere i konstruktionen af grafer og grafiske løsninger. I de første gennemløb af faserne 1-3 er det dog vigtigt, at klassen tegner grafer og finder grafiske løsninger med papir og blyant.
At sammenligne lineære sammenhænge ved hjælp af tabeller, grafer, forskrifter og ligninger.
I fase 4 tages udgangspunkt i de plakater, som klassen har produceret efter hvert gennemløb af fase 2. Plakaterne beskriver konkrete forskrifter for forskellige lineære funktioner, hvor parametrene a og b varierer – fra positive heltal over negative tal til rationale tal. Idéen er, at klassen via gennemløbene af faserne 1-3 har udviklet så robuste forståelser af funktionsbegrebet og af de forskellige måder at repræsentere funktioner, at de med lærerens støtte kan generalisere de konkrete forskrifter til standardformen for en lineær funktion, $f(x) = a\cdot x + b$ (se Figur 9).
Læreren kan støtte eleverne ved at tale med klassen om, hvilke mønstre de ser i samlingen af konkrete funktionsforskrifter, hvad der går igen, og hvad der er forskelligt (se Figur 9 for Isvafler). Læreren kan introducere den generelle forskrift og tale med eleverne om sammenhængen mellem den og de konkrete funktionsforskrifter, og hvad parametrene står for.
Dernæst kan klassen undersøge egenskaber ved lineære funktioner ud fra den generelle forskrift. De kan undersøge betydningen af a og b for grafens udseende, hvad $f(0)$ og $f(1)$ er, og hvor de kan aflæses på grafen. Her kan et Dynamisk Geometri System være en god hjælp. Eleverne kan også undersøge parallelle lineære funktioner, såsom $f(x) = 3x + b$, og se på konstante funktioner, $f(x) = b$.
Når klassen er færdige med dette læringsspor, kan de oplagt arbejde videre med:
At generalisere konkrete forskrifter til standardformen for en lineær funktion, $f(x)=a \cdot x + b$, og undersøge betydningen af parametrene $a$ og $b$.