NCUM formidler forskning, der giver nye vinkler på undervisning og læring i matematik, og som kan inspirere til, hvordan matematiske aktiviteter kan give mening for børn og unge og bidrage til solid læring. NCUM udvikler og understøtter samtidig faglige netværk, der giver praktikere mulighed for erfaringsudveksling, gensidig inspiration og samspil med forskere.
Som Nationalt Center for Udvikling af Matematikundervisning dækker NCUM hele uddannelsessystemet og arbejder for børn, unge, pædagoger og lærere ud fra visionen om en engagerende, ambitiøs og tidssvarende matematikundervisning i en kultur, der samarbejder om udvikling af praksis fra dagtilbud til ungdomsuddannelser.
NCUM bidrager hertil gennem vores mission som er at skabe samspil mellem pædagoger, lærere, undervisere og forskere om udvikling af pædagogisk praksis i dagtilbud, matematikundervisning i grundskole og ungdomsuddannelser.
NCUMs temaer og netværk henvender sig til følgende målgrupper:
Kontakt NCUM, hvis du har kommentarer til temaer, netværk eller idéer til emner, som vi bør tage op.
Matematikundervisningen er én af kerneopgaverne i det danske uddannelsessystem. Gode matematikkompetencer er et nødvendigt grundlag for et velfungerende samfund, et innovativt erhvervsliv og et stærkt demokrati.
Desværre bliver mange danske børn og unge ikke så dygtige til matematik, som de kunne, eller som det er ambitionen i læreplanerne. For mange mister interessen for matematik, og nogle udvikler ligefrem modstand eller endda angst i forhold til faget. Det hæmmer den enkeltes muligheder for uddannelse, job og deltagelse i samfundslivet, og det udfordrer uddannelsessystemet og skaber problemer med arbejdsudbud i mange erhverv. Det gælder især inden for STEM-området, der er afgørende for den samfundsmæssige udvikling og for indsatsen over for globale udfordringer inden for fx sundhed, klima og teknologisk og økonomisk udvikling.
Det kræver samarbejde mellem praktikere og forskere, mellem erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner at udvikle matematikundervisningen, så den i højere grad lever op til målsætningerne, behovet for matematisk kompetence, og så den bidrager til forståelse af matematikkens samfundsmæssige betydning. Som nationalt center er det NCUMs opgave at bidrage til en sådan udvikling.
NCUMs vision er en engagerende, ambitiøs og tidssvarende matematikundervisning i en kultur, der samarbejder om udvikling af praksis fra dagtilbud til ungdomsuddannelser.
NCUMs mission er at skabe samspil mellem pædagoger, lærere, undervisere og forskere om udvikling af pædagogisk praksis i dagtilbud og matematikundervisning i grundskole og ungdomsuddannelse.
Sigtet med NCUMs formidling og øvrige aktiviteter er derfor, at dem, der arbejder professionelt med matematikundervisning eller matematisk opmærksomhed, skal have adgang til relevant forskning og støtte til at udnytte den i deres praksis. Viden og værktøjer fra matematikdidaktisk forskning skal gøres tilgængelig for praktikere, der søger eksempler på god praksis og inspiration til refleksion og udvikling. Til støtte for realisering af visionen samler vi alt dette på vores digitale platform: www.matematikdidaktik.dk.
Vi hjælper anvendelsen af vores formidling til udvikling af praksis på vej via aktiviteter i faglige netværk, der giver praktikere mulighed for erfaringsudveksling, gensidig inspiration og samspil med forskere.
Overordnede målsætninger:
Strategiske tiltag
Det overordnede sigte med formidlingen ligger i det ministerielle opdrag, at NCUM fungerer som en delende virtuel organisation, hvor viden udgør essensen. Digital vidensformidling kan imidlertid finde sted på mange måder. Nogle af de erfaringer, NCUM har gjort siden 2020 er, at formidling kan forbedres og udvikles med henblik på at skabe større anvendelse blandt NCUMs målgrupper. Dette danner baggrund for justering og udvikling af NCUMs formidlingsstrategi. En strategi vi kalder modtagerorienteret og værdiskabende forskningsformidling anno 2023.
NCUM har som kerneopgave at producere indhold til www.matematikdidaktik.dk. Men en lige så afgørende opgave er at evaluere, versionere og opgradere eksisterende indhold, så NCUM sikrer relevans, sammenhæng og kvalitet i formidlingen.
NCUM fokuserer på kernemålgrupperne, der er drivende for, at NCUMs formidling bliver anvendt ved samarbejde om udvikling af praksis. Det gør vi ved at:
Overordnede målsætninger:
NCUM’s netværk:
NCUM understøtter, etablerer og samarbejder med mange forskellige typer af netværk, herunder:
Desuden samarbejder NCUM bredt med matematiklærerforeninger i de forskellige søjler, NCUM-ekspertgrupper med repræsentanter fra alle matematikfaglige miljøer på universiteter og professionshøjskoler i Danmark samt fonde og Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK).
Strategiske tiltag
Det overordnede sigte med NCUM’s netværksaktiviteter er at styrke den matematikdidaktiske kultur i Danmark samt at sikre en tæt forbindelse mellem NCUM, praksis i de 4 søjler (dagtilbud, grundskole, gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelser) og forskningsmiljøerne på langs og på tværs i hele uddannelsessystemet. I den forbindelse fokuserer vi i 2022-23 på følgende strategiske tiltag:
Overordnede målsætninger:
Strategiske tiltag:
Det overordnede sigte med NCUM’s indsats i forhold til fundraising er at styrke den matematikdidaktiske kultur i Danmark samt at sikre en tæt forbindelse mellem NCUM, praksis i de 4 søjler (dagtilbud, grundskole, gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelser) og forskningsmiljøerne på langs og på tværs i hele uddannelsessystemet. I den forbindelse fokuserer vi i 2022-23 på følgende strategiske tiltag:
Strategi 2023 for NCUM Nationalt Center for Udvikling af Matematikundervisning
Dette strategidokument beskriver den overordnede strategi for NCUMs virksomhed 2023. Dokumentet giver en samlet beskrivelse af NCUMs opgaver, mission, vision, strategiske pejlemærker og udviklingstiltag. Strategidokument er revideret i 2023 på baggrund af centerets udvikling siden 2020.
NCUMs vision
NCUM arbejder for at realisere visionen om en engagerende, ambitiøs og tidssvarende matematikundervisning i en kultur, der samarbejder om udvikling af praksis fra dagtilbud til ungdomsuddannelser.
Det sker primært gennem aktiviteter, der sigter på pædagogers og matematiklæreres muligheder for at udvikle deres praksis på grundlag af forskning.
Visionens kernebegreber
Visionen omfatter fire kernebegreber nemlig adjektiverne engagerende, ambitiøs i tilknytning til matematikundervisning, tidssarende samt et begreb om kultur for samarbejde om udvikling af praksis. Disse kernebegreber udfoldes i det følgende:
Engagerende: Matematikundervisningen er engagerende, når den i de enkelte aktiviteter og forløb aktiverer børn og unge i matematisk virksomhed med fokus på at forstå sammenhænge, at undersøge fænomener og behandle problemer i og uden for matematikken. Engagerende betyder, at undervisningen støtter og hjælper eleverne med at udvikle motivation til og refleksion over deres matematiklæring gennem hele skoleforløbet. I dag- og fritidstilbud betyder det, at børn bliver opmærksomme på og optaget af matematiske aspekter i hverdagssituationer, i leg og via planlagte aktiviteter.
Ambitiøs: Ambitiøs matematikundervisning betyder, at alle børn og unge uanset baggrunde og forudsætninger får de bedst mulige betingelser for at udvikle viden, færdigheder og kompetencer i matematik og for at indgå i stærke læringsmiljøer. Viden, færdigheder og kompetencer er relevante for aktiv medleven i et demokratisk samfund og fremdrift i arbejdslivet og som grundlag for selvforvaltning og frugtbart udgangspunkt for eventuel matematikbaseret videreuddannelse. Ambitiøs betyder desuden, at undervisningspraksis fra dagtilbud til ungdomsuddannelser er baseret på og fortsat udvikles i samspil med matematikdidaktisk forskning.
Tidssvarende: En tidssvarende matematikundervisning er afstemt i forhold til det samfund, som børn og unge er og skal være medborgere i. Det gælder matematik som grundlag for at forstå den fysiske omverden i samspil med andre fag, matematikkens rolle og funktion i samfundsudviklingen og matematikkens plads i kulturen. Det betyder, at der kan arbejdes med anvendelser af matematik i forbindelse med aktuelle samfundsmæssige problemstillinger, og hvor det er muligt og hensigtsmæssigt også med autentiske data og anvendelser i samarbejde med virksomheder og organisationer. Arbejdet med sådanne anvendelser involverer opstilling, analyse og kritik af matematiske modeller. Udvikling af elevernes kompetencer til matematisk modellering spiller derfor en vigtig rolle i en tidssvarende matematikundervisning. Det gælder specielt også inden for det statiske område, hvor udvikling af elevernes statistiske dannelse er et bidrag til almendannelse. Tidssvarende undervisning integrerer relevante teknologier herunder matematikbaserede it-værktøjer på måder, der understøtter en ambitiøs matematikundervisning. Nye matematiske emner inddrages, hvor det er muligt og relevant gennem alderssvarende tilgange.
Samarbejdende kultur: En engagerende, ambitiøs og tidssvarende matematikundervisning skabes gennem en kultur for samarbejde, hvor pædagoger og lærere inden for og på tværs af de forskellige institutions- og skoleformer samarbejder om at udvikle deres praksis under inddragelse af relevant matematikdidaktisk forskning. En sådan samarbejdende kultur skal understøttes systematisk. Dvs. gennem organisering af samarbejde i den enkelte institution med opbakning fra den pædagogiske ledelse, i samspil med matematikdidaktiske forskere i forsknings- og udviklingsprojekter og gennem samarbejder på tværs af klassetrin og uddannelsesinstitutioner understøttet af kommuner, regioner og ministerier.
NCUMs mission
NCUMs virke er begrundet i og retter sig mod at realisere visionen. Det sker gennem en mission, der beskriver centerets virksomhed. Overordnet lyder missionen:
NCUM vil skabe samspil mellem pædagoger, lærere, undervisere og forskere om udvikling af pædagogisk praksis i dagtilbud og matematikundervisning i grundskole og på ungdomsuddannelser.
Tilknyttet missionen har NCUM tre hovedopgaver:
Grundprincipper
Sammen med NCUMs mission er følgende grundprincipper retningsgivende for NCUMs virksomhed:
Videreudvikling af NCUMs virksomhed
Siden NCUMs konstituering i 2019/20 har centeret udviklet sin virksomhed, som influerer på de strategiske valg og tiltag, NCUM prioriterer i 2023.
Neden for skitseres en række pejlemærker, som NCUM fokuserer særligt på:
Baggrunden for ovenstående strategiske prioriteringer er ønsket om, at NCUM udvikler sig tidssvarende, ambitiøst, engagerer stadigt flere pædagoger/lærere samt intensiverer samarbejdet for at skabe en levende kultur i og omkring matematikundervisning - med stærke faglige netværk som bærende fundament og høj kvalitet i forskningsformidlingen.
Samlet ønsker vi med NCUMs strategi 2023 at:
Udvikling af vidensformidling
Det ligger i det ministerielle opdrag, at NCUM fungerer som en delende virtuel organisation, hvor viden udgør essensen.
Men hvad betyder det at være en delende virtuel organisation og ikke mindst tilvejebringe digital vidensdeling anno 2023? Hvilke krav stiller det?
Hvordan kan NCUM bruge opdrag, moderne teknologi og indsigt om digital brugeradfærd samt målgruppeindsigt til fortløbende at indsamle og dele viden, så vi konstant sikrer at gentænke kerneydelse og måden kerneydelse udføres på? Disse overvejelser styrer NCUMs virke, strategiske valg skitseret oven for og de tiltag, NCUM vil gøre i 2023.
De konkrete satsninger, der følger af de oven for beskrevne strategiske pejlemærker er: