Podcasts

Viden fra både forskning og praksis er med til at gøre os klogere på, hvad der fungerer godt, når børn og unge skal lære matematik. I ’Summen af matematik’ kan du høre elever, lærere og forskere  fortælle om deres erfaringer med matematikundervisning.

Summen af matematik er NCUM's podcast om udvikling af matematikundervisning. Her kan du høre om forskellige tematikker koblet til undervisningspraksis, få ideer til at udvikle matematikundervisning og høre om, hvad der opleves afgørende for elever. 

I podcasts stiller NCUM skarpt på hhv. erhvervsskole- og gymnasieelevers opfattelse af skiftet fra grundskole til ungdomsuddannelse. Lyt med og bliv klogere på, hvad der skaber god matematikundervisning. 


Podcasttemaer

Overgange mellem grundskolen og erhvervsskolen

Lyt med i NCUMs nye podcastafsnit, som beskæftiger sig med overgangen fra grundskole til erhvervsskole. Få både elev-, lærer- og forskerperspektiv på, hvad gode overgange og god matematikundervisning er betinget af og få ideer til udvikling af  egen undervisningspraksis. Her følger seks afsnit, som belyser forskellige vigtige tematikker, når elever går fra grundskole til erhvervsskole.

To EUD-elever fortæller om, hvordan de oplevede, at matematikundervisningen forandrede sig, da de skulle videre fra grundskolen og på EUD. Hør også en matematiklærer fra grundskolen og en fra EUD fortælle om deres erfaringer fra matematiktimerne.

Fra grundskolen til erhvervsskolen (1- 3)

Tag med ud på Højby Skole i Odsherred og hør Søren Hansen Rona, der blandt andet er matematiklærer i udskolingen, fortælle om, hvordan han forbereder sine elever på at komme bedst muligt videre på EUD. Og hvordan Pernille Forsting står klar til at tage imod dem på EUC Nordvestsjælland i Holbæk.

I studiet taler vært og journalist Dorte Dalgaard med Lena Lindenskov, lektor i matematikdidaktik ved DPU og Flemming Kastbjerg, matematikunderviser på EUD i Aalborg og EUD fagkonsulent i Styrelsen for Undervisning og Kvalitet i Børne- og undervisningsministeriet, der reflekterer over undervisernes erfaringer.


Fra grundskolen til erhvervsskolen (4-6)

I studiet forholder Lena Lindenskov og Flemming Kastbjerg sig denne gang til de erfaringer, som vi hører eleverne på EUC Nordvestsjælland Niclas Skytte og Jonathan Kristian Emil har gjort sig om forskellen på at have matematik i grundskolen og på deres erhvervsuddannelse.

Overgange mellem grundskolen og gymnasiet

Hør om forskellene på at have matematik i grundskolen og på gymnasiet. I de to første afsnit sætter vi fokus på lærernes og elevernes perspektiv. Du kan høre om erfaringer fra en gymnasielærer og en folkeskolelærer og får gymnasieelevers perspektiver på, hvordan skiftet fra grundskolen til gymnasiet i matematik var for dem. De to podcastafsnit behandler de udfordringer, der kan opstå, når eleverne skifter spor. Lyt med når vært Dorte Dalgaard interviewer HF lærer Rikke Anthon og professor på DPU og leder af NCUM Morten Blomhøj om overgangsproblematikker i matematikundervisningen.

Musik: Make It Easy - by RimskyMusic

Lyt her eller der hvor du plejer at lytte til podcast


Find Summen af matematik i din podcastafspiller

Find podcasten

Ønsker du, at abonnere på NCUM's podcast, så brug søgefeltet i din podcast-app, og søg efter 'Summen af matematik' eller 'NCUM'. 

Hvilken podcast-app? 

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde, lytte og abonnere på podcasts i den App, der hedder: Podcast. Det er Apples egen afspiller, og den ligger allerede på iPhone/iPad. Du kan også vælge en anden podcast-app i Appstore, der er mange at vælge imellem fx Overcast, Podbean eller PocketCast.

Du kan også finde podcast i streaming-tjenester som fx Spotify og Podimo.

Mange af de samme Apps findes også til Android-telefoner. Brug Google Play, og se udvalget ved at søge 'Podcast App'.

Hvordan fungerer podcast?

Podcast kan høres på din smartphone, tablet eller computer. Her på siden kan du lytte til alle de afsnit, der er udkommet i NCUM's podcast: Summen af matematik - matematikdidaktik fra forskning til praksis.
Husk, at du også kan finde 'Summen af matematik' i din podcast-app, så du nemt får adgang til næste afsnit og kan lytte, når det passer dig. 

Hvad er podcast?

En podcast er et program, der minder om et radioprogram, men det afspilles i en podcast-player. De fleste, der lytter til podcast vælger at abonnere via en podcast-app, hvor nye afsnit kommer ind løbende via et rss-feed. Podcast-formatet vil derfor ofte være fortløbende, og noget man følger i en længere periode.

Summen af matematik er NCUM's første podcast, der belyser matematikundervisningen i Danmark både fra et praksis- og forskningsperspektiv.