Mål og måling indgår i både hverdagen og i erhvervsfaglige sammenhænge i uddannelse og praksis. Undervisning i måling er tilknyttet mange emner i matematik, såsom regneregler, faktorer, enheder, geometri, overslagsregning og sproglighed. Til mål og måling er der altid knytning en såkaldt ”enhed”, når man fx ved optælling når frem til at man har 5 ”søm” af en bestemt type, man kan måle, at man har 5 ”liter” af noget maling tilbage, eller at der er gået 5 ”timer” ad en arbejdsdag. Alt dette er enheder, der giver mening til det tal, der sættes foran. 5 er altså ikke bare 5.
Uanset hvilket erhverv man har, skal man kunne omgås de mål, som er centrale for dette fag. Det handler både om at kunne forstå skrevne målanvisninger lavet af andre, omregne mellem forskellige måleenheder og selv kunne foretage målinger, give overslag på mål, og kommunikere dette til andre på en måde, så der ikke opstår misforståelser. Dertil er der en række konventioner/sædvaner i forskellige fag, som det er essentielt, at eleverne lærer for at kunne begå sig.
Man kan komme ud for at skulle foretage mange slags omregninger i hverdag og job. Fx. at omregne mellem forskellige enheder, såsom mellem forskellige valutaer eller mellem liter og centiliter og at omregne mellem enheder i metriske systemer og enheder i andre slags systemer.
I dette tema kan du læse om nogle eksempler på enheder og om omregning mellem dem. Du kan også læse om forskellige former for måling i erhvervsfagene. Vi ser f.eks. på måling og beregning af areal med multiplikation, hvor 2 x 7 har samme talresultat som 7 x 2, men hvor 2 x 7 nogle gange betyder noget andet end 7 x 2 i erhvervsfagene. Du kan også læse om, hvad der er vigtigt, og hvad der kan volde vanskeligheder i undervisning i mål og måling.