Praksis – At anvende tal og måling

Her vises, hvordan læringssporet kan realiseres i praksis. Der er konkrete eksempler på, hvordan aktiviteterne i de fire faser kan iscenesættes og udføres. Det fremhæves, hvilke faglige pointer det er centralt at behandle undervejs og i opsamlingen, og hvordan man som lærer kan støtte elevernes fælles læring i klassen med sigte på sporets læringsmål.

De tidsmæssige rammer

Læringssporet er designet til 4 til 6 timers undervisning. Det kan placeres i begyndelsen af matematikkurset, da hovedvægten er lagt på at lære en arbejdsmetode (modellering) med matematisk stof hentet fra grundskolen (måling og deling/division).

Det faglige udgangspunkt

Matematiske begreber

De matematiske begreber i ’stakitinddeling’ er kendte fra grundskolen: måling og opmærkning, enheder, multiplikation og division. Med dette udgangspunkt lærer eleverne i problemet med stakitinddeling elementer fra målbeskrivelsen for faget på niveau F, f.eks. at ’anvende tal og symboler, der repræsenterer kendte forhold, samt enkle formeludtryk i deres grundform’.

Matematiske kompetencer

Læringssporet bygger på kompetencerne modellering og problemløsning, som eleverne har mødt i grundskolen. Det nye for eleverne er, at det nu foregår i en erhvervsfaglig kontekst med konkrete materialer, og at der er et direkte anvendelsesperspektiv.

Fase 1

Etablering af fænomenet og det bagvedliggende problem

På en tur rundt på skolens område kan læreren fremvise eksempler på inddelinger. Det kan være gelænderet på balkoner, tremmer over lyskasser, sprosser i vinduer osv. Sammen får klassen identificeret problemet: 'Hvordan mon de gjorde, så der er lige meget luft mellem tremmerne?'. Eleverne skal erkende, at problemet kan løses gennem svaret på de to arbejdsspørgsmål: 

  • Hvordan fordeler jeg n antal balustre/sprosser/stakitstave med lige meget luft imellem? 
  • Hvordan placerer jeg balustre, så der højst/mindst er en ønsket afstand mellem balustrene?

På turen rundt på skolen opbygger eleverne et ordforråd for de enkelte elementer: 'Hedder det stave, pinde, balustre, tremmer? Luft, afstand, felter?'. Og de identificerer og beskriver det generelle fænomen, at der altid er 1 mellemrum mere, end der er balustre. Læreren kan arbejde med sprogliggørelsen af fænomenet med spørgsmål som: 'Gælder det altid at…? Gælder det også hvis…?'.

Fase 2

Den første matematiske modellering fra en fysisk model af problemet

I denne fase skal eleverne udvikle og beskrive en metode til løsning af inddelingsproblemet, og de skal ud fra en fysisk model beskrive modulmålet som baluster + afstand.

Det første skridt fra det konkrete problem på vej mod en generel løsning er at arbejde med fysiske modeller for problemstillingen. Mock-up'en bruges som abstraktionsmateriale ved at være forskelligt fra en reel stakit-opgave på en byggeplads. I klassen arbejder man med mock-up for at bevare forbindelsen til den ægte situation, men samtidig bevare muligheden for at eksperimentere, lave fejl reflektere og lave det om. En mock-up kan laves i træ, eller man kan bruge en lidt mere abstrakt model med papirark der skal fordeles jævnt langs en bordkant.

De to arbejdsspørgsmål, der blev identificeret på rundturen, er ikke lige nemme at løse, og løsningen af det ene kan bruges som afsæt for det andet.

Arbejdsspørgsmål 1: Ligelig fordeling

Hvordan kan jeg placere et antal balustre, så der er lige meget afstand mellem dem og ud til stolperne?

Læreren arbejder med repræsentationer på de tre første niveauer af matematiseringsprocessen: (1) at udføre handlingen, (2) at beskrive og forklare handlingen og (3) at give en generel anvisning, jf. afsnittet om modellering i Grundlag.

Niveau (1): Den intuitive tilgang, hvor man pusler dem på plads og vurderer pr. øjemål, om det ser nogenlunde ud. Her arbejde man på det realistiske, uformelle niveau. Denne tilgang har sin berettigelse, hvis der ikke er høje krav til præcision (f.eks. borddækning), men har også sine begrænsninger, f.eks. hvis der er mange balustre, tunge balustre eller lang afstand imellem stolperne.

Niveau (2): Beskrivelsen. Klassen arbejder med at formulere 'Hvordan gjorde jeg?', så alle kan forstå det, og man prøver dem af i praksis. Målet er den første simple matematiske modellering; at udvikle metoder og en forklaring til beregning og opmærkning, der virker i alle tilfælde.

Læreren kan komme med hjælpespørgsmål undervejs, f.eks.:

  • Hvor meget fylder mellemrummene tilsammen?
  • Hvordan gjorde du?
  • Hvordan gør man, hvis…?

Eleverne begynder på dette niveau gradvist at repræsentere deres forståelse af den virkelige problemstilling gennem matematisering.

På næste niveau fortsætter matematiseringsprocessen, men nu mere generelt, og nogle elever vil kunne indføre symboler for nogle af de størrelser, de arbejder med – f.eks. kan antal balustre kaldes $n$, og bredden af en baluster kan kaldes $b$ osv.

Niveau (3): At give en generel anvisning. Sådan en anvisning kan have varierende grader af formalisering, men målet er at nå frem til en generel beskrivelse af, hvordan problemet kan løses – dvs. en algoritme, der kan følges trin for trin. Den kan f.eks. se sådan ud:

  1. Beregn $n \cdot b$ (formel symbolsk model), eller ’læg alle balustrene ved siden af hinanden’ (model af realistisk, uformel situation).
  2. Træk det fra afstanden mellem stolperne.
  3. Resultatet er alle mellemrummene (summen af alle $a$’erne, og dem er der $n+1$ af).
  4. Divider det med $n+1$ (for at få værdien af $a$). Så har du den enkelte luft/afstand.
  5. Opmærkning: Da afstanden skal være den samme mellem balustrene, kan man f.eks. lave en afstandsklods med bredden $a$ og bruge den som skabelon ved montering af balustrene.
  6. Mærk det op på din mock-up.

Efter det sidste trin i den gode forklaring – ’mærk det op på din mock-up’ – er den første matematiske modelleringsprocessen fuldført. Nu er de enkelte beregningsresultater fortolket, så man ser, om de giver mening i forhold til elevens forventninger, og resultaterne er valideret i sammenhæng med det foreliggende problem. Se mere i afsnittet om opmærkning.

Nu har eleverne gennemført en modelleringsproces i en konkret situation, og de har fundet en generel metode, der kan ligedele en afstand i denne situation. Man kan herefter gå over til næste arbejdsspørgsmål.

Læreren kan støtte elevernes arbejde i at strukturere og problemløse ved at være opmærksom på nedenstående dele i problemløsning:
  1. Undersøg og forstå problemet:
    Læs det grundigt. Hvad ved vi? Hvad mangler i? Hvad skal vi finde? Lav en tegning. 
  2. Planlæg en løsning:
    Forestil jer, hvad der kunne være løsningen. Kom med et godt gæt. Gør evt. problemet simplere.
  3. Gennemfør beregningen           
  4. Evaluer resultatet:
    Blev resultatet af din beregning, hvad du havde forestillet dig? Kan din beregning omsættes til en opstilling på mock-up’en? Vær opmærksom på, om forskelle på planen og resultatet skyldes mangler i modellens validitet eller konkrete ’snublesten’: målefejl, tastefejl, forglemmelser etc.

Arbejdsspørgsmål 2: Ligelig afstand

Hvor mange balustre skal jeg bruge, hvis jeg højst vil have en given afstand mellem balustrene?

Eleverne eksperimenterer igen. Læreren lægger mærke til, om de starter forfra og eksperimenterer med intuitiv placering, eller om de eksperimenterer med metoden med moduler fra før. Man bemærker også, om eleverne kan slippe den konkrete repræsentation og i stedet bruge skitser og beregninger til at løse problemet.

Læreren kan støtte elevernes modelleringsproces ved at arbejde med metoderne fra forrige niveau: 'Beskriv, hvad du gør', 'Forklar, hvad du gør'. De generelle begreber, der skal i spil, er, at ’der altid er en afstand mere, end der er balustre’ ($n+1$), og at modulet 'baluster + afstand' ($a+b$) er smart at arbejde med.

Det fører til to divisioner. Først med et 'idealmål' på en balusterbredde + en nominel afstand. Denne division giver antallet af moduler, der hver har bredden én baluster plus én afstand ($a+b$). Der er bare ofte det problem, at regnestykket ikke går op med et helt antal. Hvad stiller man op med resten? Skal man runde op eller runde ned? Her skal eleverne foretage endnu en lille modelleringsproces, hvor en del af virkeligheden (opgaveformuleringen) skal matematiseres (Skal beregningsresultatet rundes op eller ned?), og resultatet vurderes mht. de konsekvenser, det har for problemstillingen. Fra grundskolen mener mange elever, at hvis resultatet af beregningen ender på et tal, som er mindre end 0,5, skal man runde ned, og hvis resultatet ender på et tal større end 0,5, skal man runde op. Det gælder ikke her. Hvis man i opgaveformulering f.eks. taler om, at der højst må være 40 mm luft mellem balustrene, kan det sagtens betyde, at et resultat på 6,1 balustre må rundes op til 7 hele balustre for at gøre afstanden mellem dem mindre. Læreren kan støtte denne proces ved at få eleverne til at beskrive deres tanker og udvikle huskeregler.
Der sluttes af med endnu en division – nu med det fundne antal balustre. Først nu har man bestemt den nye modulbredde.

I arbejdsprocessen med at undersøge og besvare spørgsmål, som eleverne løber ind i, veksles der igen mellem realistisk uformel situation (at udføre stakitinddelingen), model af en realistisk uformel situation (beskrivelse eller løs skitse af, hvad de gør) og model for den generelle sammenhæng (en forklaring eller et diagram for, hvordan ’man’ gør). Dialogen i klassen ændres gradvist fra ”Hvordan gjorde du?” til ”Hvordan gør man (generelt)?”. Fra en model-af det foreliggende problem til en model-for problemet generelt.

Målet med undervisningen er, at eleverne både kommer frem til en sikker metode, der er fleksibel og robust for nye situationer, og en tydelig forklaring, der gælder for forskellige situationer. For nogle elever vil det være et tilstrækkeligt mål for undervisningen, at de har opnået en vis grad af algebraisk tænkning, fordi de har matematiseret, dvs. beskrevet, behandlet og løst problemer ved hjælp af generelle begreber og processer.

Fase 3

Fælles læring

I fase 3 har eleverne arbejdet med at opbygge en generel forståelse for deres metode til at løse et konkret problem. En måde at rodfæste denne forståelse er ved at sammenligne og udvikle sin egen metode i dialog med de metoder, som andre på holdet har udviklet. Lad eleverne fremlægge, forklare, afprøve, diskutere og sammenligne forskellige metoder og forståelser.

En anden måde at ’trykprøve’ eller udvikle elevernes forståelse er ved at løse tilsvarende problemer. Det kan dels omfatte variationer inden for elevernes erhvervsfaglighed: Inddeling af vinduessprosser, inddeling på skrå trappegelændere i stedet for vandrette, læsning og fremstilling af arbejdstegninger el.lign.

Men læreren kan også inddrage kontekster uden for elevernes erhvervsfaglighed: Nye maskiner, tilsvarende problemer i andre fagligheder osv. Det vil styrke elevernes forståelse for det generelle i matematikken og give dem erfaring med at løse problemer i nye kontekster. Man kalder arbejdet med at sammenligne og variere for ’vandret matematisering’. Det kan man læse mere om i afsnittet Grundlag.

En af de andre metoder, eleverne kan sammenligne deres nyvundne forståelse med, er fagenes udviklede standardmetoder, og målet med undervisningen er da også, at eleverne i slutningen af forløbet har så robust en forståelse, at det kognitive gab til fagets standarder er så lille som muligt. Hensigten er, at eleverne bevarer meningen med aktiviteterne og kan se sammenhængen mellem lærerens (fagets) og deres egen metode.

Hvis ikke eleverne kommer frem til det på egen hånd, må læreren præsentere en ny – og effektiv – metode. Tricket er: Læg bredden af en baluster til afstanden mellem stolperne. Med denne metode får man et helt antal moduler – dog ét modul mere end der er brug for. Denne målte afstand divideres med modulet ’baluster + afstand’. Hvis ikke det går op, rundes op eller ned, og der divideres igen.

Men hvordan kan eleverne opdage dette trick?
En vej derhen kan være, at nogen kan det i forvejen. Det vil jo være synd at negligere, at det for nogle elever findes som eksisterende viden. Hvis ingen elever kender tricket, må man selv forsøge sig med, at få eleverne til at foreslå, at det kan være nemmere at arbejde med hele moduler. Se også sidste afsnit 'Opmærkning/Det smarte greb' i denne fase. Lige så snart idéen er på bordet, handler undervisningen om, at eleverne forklarer og argumenterer for anvendelsen. På basis af en udført handling laves beskrivelser, forklaringer og anvisninger – både sprogligt og grafisk – og evt. med en diskussion af, hvorfor det virker og hvornår.

'Den generelle anvisning' kan have varierende grader af formalisering, men vil nok bestå af følgende algoritme:

Et argument for, hvorfor det (at lægge bredden af en baluster til afstanden mellem stolperne) er et smart greb, er, at det gør det til en parallelforskydning af enheden ’baluster + afstand’, der fører mønstret over i sig selv.
Dette er baseret på folkeskolens arbejde med tesseleringer for at identificere den mindste enhed i et mønster. Sådan en enhed kan skabe hele mønsteret udelukkende ved parallelforskydning.
  1. Beregn $A+b$ (formel symbolsk model), eller 'hold en baluster op ved en stolpe, og mål den plus afstanden mellem stolperne' (sproglig model af realistisk, uformel situation).
  2. Beregn 'idealmodulet': den målte balusterbredde ($b$) plus det ønskede mellemrum ($a$).
  3. Del afstanden ($A+b$) med 'idealmodulet' ($a+b$) = antal 'idealmoduler' plus 1. Vi lagde jo en ekstra baluster til, fordi der er et mellemrum ekstra og for at kunne regne i moduler.
  4. Hvis ikke det går op, skal man enten runde op eller ned. Det afhænger af opgaven, og om afstanden ønskes større eller mindre end $a$.
  5. Den afrundede værdi angiver antallet af moduler plus 1 og antallet af mellemrum.
  6. Divider afstanden ($A+b$) med antallet af moduler plus 1.
  7. Det giver den nye bredde af modulet.
  8. Mærk det op kant-til-kant.

Denne anvisning er stadig en sproglig model for det konkrete problem, men den er generel, fordi den skal gælde for en hel kategori af tilsvarende problemer. Tricket med 'ét ekstra modul' dukker også op i ligningerne i fase 4. 

Et taleksempel

Der er 1200 mm mellem stolperne ($A$), balustrene ($b$) har bredden 70 mm, og mellemrummet må højst være 40 mm ($a \leq 40$). Vi skal både finde antal ($n_m$) moduler og bredden $m$ af modulerne.

I standardmetoden ved man, at man skal bruge et mellemrum mere end antal balustre.

Regnestykket bliver så $1200 + 70 = 1270$, og man får:

$\frac{1200 + 70}{40 + 70} = 11,54$ moduler mellem stolperne

Men den går ikke, da vi skal have et heltal. Ved at gå tilbage til opgaveformuleringen læser vi, at $a \leq 40$. Altså skal vi runde op til $n_m = 12$ moduler. Så vi dividerer igen:

$\frac{1200+70}{12}= 105,8 =m$ (den nye modulbredde)

Da vi ved, at vi tæller en baluster for meget, men korrekt antal mellemrum, skal vi bruge $11$ balustre à $70$ mm og $12$ mellemrum à $105,8 - 70 = 35,8$ mm.

$A$ = afstanden mellem stolperne
$a$ = mellemrummet mellem balustrene
$b$ = bredden af en baluster
$m$ = modulmålet ($a+b$)
$n_m$ = antallet af moduler
$n$ = antallet af balustre

Opmærkning

En vigtig del af den matematiske modellering er bevægelsen fra det matematiske resultat tilbage til det oprindelige problem. I denne fase er det modellen for mere end det enkelte resultat, der skal tolkes og valideres tilbage til det foreliggende problem. Holder metoden også i virkeligheden?

Ovenfor er alle nødvendige mål og antal fundet. Næste skridt er at afmærke målene på selve gelænderet. Den opgave indeholder også en vigtig matematisk erkendelse; gelænderet består af skiftevis et mellemrum, en baluster, et mellemrum, en baluster osv. En praktisk udførelse viser hurtigt, at det er besværligt at mærke op, og at det kan gøres smartere. Der opstår et behov for at samle 2 afstande – 'et mellemrum + en baluster' – til én enhed for at kunne opmærke denne afstand som ens enheder.

Det 'smarte greb' i stakitinddeling er at opfatte 'baluster+afstand' som ét modul og bruge det som sin enhed, når der skal divideres og mærkes op.

Det er så indlysende effektivt, at det er blevet en håndværksstandard i mange fag. I de håndværksfag, der bruger 'grove' materialer, f.eks. uhøvlede brædder eller mursten, der ikke er præcis lige brede, er der den praksis, at man mærker op 'til kant', dvs. man mærker kun op til den ene side af brættet. Så er afstanden mellem bredderne kun nominelt den samme.

Modulet 'et mellemrum + en baluster' er altså integreret i faglig praksis og et nødvendigt læringsmål. Der er to tilgange til at mærke denne enhed op på vangerne; den aritmetiske og den geometriske. I den aritmetiske laver man en tabel af 'grundafstanden' og sætter målene af vha. et målebånd. Her kommer lommeregneren til sin ret, men den forudsætter eller skaber en forståelse for, at tabeller ikke bare er en remse af heltal, men en gentagen addition af et hvilket som helt tal. Før lommeregnerens tid var det for besværligt at regne denne tabel i hovedet eller på papir, og man satte afstandene af med en passer, der 'vandrede' hen ad vangen. Denne tilgang kræver, at man sætter passerafstanden meget præcist for ikke at akkumulere fejl, men for nogle læringsstile kan den være mere overskuelig end den aritmetiske – eller lettere tilgængelig for elever, hvor tabelbegrebet, regnereglerne og positionssystemet ikke helt er kommet ind på rygraden og har fået omverdenskarakter.

Opmærkning 'til kant' ($m$) bruges, hvis brædderne ikke er helt lige brede.
Skal eleverne selv opdage, at det er smart, eller skal læreren vise dem, at det er smart? 
Læreren kan støtte uden at give eleverne løsningen. Når eleverne fx tæller balustre, kan læreren spørge: 'Hvor langt flytter du fingeren?'. Når de leder efter ord til en forklaring, kan det være, at de opdager, at de flytter fingeren svarende til 'baluster+afstand', som så netop kan fremhæves og kaldes modulstørrelsen.

Fase 4

Generalisering: Virker det altid?

Arbejdet med at formulere en general anvisning – som fx vist i punktform ovenfor – kombineret med færdighed i at kunne udføre en stillet opgave vil være et rigeligt og tilstrækkeligt mål for mange elever på erhvervsuddannelserne. Formel notation med symboler er tilføjet de 'gode forklaringer' som støtte til den matematisk velfunderede lærer og kan evt. bruges som supplement til de elever, der kan have gavn af sådanne udfordringer.

I den sidste fase øger man abstraktionsgraden ved at koble symboler på handlinger og sammenhænge. Målet er, at eleverne meningsfuldt forstår symbolerne – både som et udtryk for de handlinger og forklaringer, som de har fortrolighed med, og som et matematisk udtryk for alle tilsvarende sammenhænge, som handlingerne er et enkelt eksempel på. Symbolernes værdi som repræsentation består i, at vi aftaler at $n$ betyder antallet af balustre uanset hvor mange balustre. Og det er underforstået at $n$ skal være et positivt heltal. Undervejs i omformninger af udtryk behøver man ikke bekymre sig om symbolernes betydning. Det er først til slut, når man igen kobler udtryk til den virkelige problemstilling, at symbolerne får en konkret betydning.

For mange elever er det en udfordring at læse en mening ind i formler og bogstavudtryk. Opgaven er her at tolke de symbolske udtryk ved hjælp af forståelsen og begreberne fra det konkrete problem – og den anden vej at udtrykke begreberne og metoderne fra problemløsningen ved hjælp af symboler og regneudtryk.

Det kan for eksempel gøres, ved at eleverne i grupper får til opgave at opstille forskellige udtryk for at beskrive afstanden mellem stolperne, $A$, hvor man samtidig lægger vægt på, at eleverne skal forklare, hvad de enkelte led står for. Det ligger ud over målene for matematikken på niveau F, at eleverne lærer at omforme algebraiske udtryk, men hvis læreren viser forskellige algebraiske udtryk på tavlen, kan eleverne deltage ved at forklare, hvordan tal og symboler kan repræsentere kendte forhold. Det er vigtigt, at eleverne får mulighed for at tillægge symbolerne mening.

Opdagelsen fra fase 1 'mellem stolperne er der altid er et mellemrum mere, end der er antal balustre' kan fx skrives på symbolform som '$n$ balustre og $n+1$ mellemrum', og så er man allerede godt på vej til at skrive afstanden mellem stolperne med symboler:

$A = n \cdot b + (n +1) \cdot a$

Klassen fællesgør forståelsen af, at $n \cdot b$ betyder 'den samlede bredde af de $n$ balustre', og ($n+1$) repræsenterer antallet af mellemrum, mens a betegner længden af mellemrummet, dvs. afstanden mellem balustrene. Det er altså et længdemål, som er angivet i f.eks. millimeter. Afstanden mellem stolperne kan også forklares ved, at der til hver baluster hører en afstand, og derudover er der en ekstra afstand. Så afstanden mellem stolperne kan også skrives som: 

$A = n \cdot (a+b) + a = n \cdot m + a$

 
Et af målene for undervisningen på niveau F:
Anvende tal og symboler, der repræsenterer kendte forhold, samt enkle formeludtryk i deres grundform (symbolkompetence).
BEK nr 555 af 27/04/2022

Det kan med ord forklares som, at 'afstanden mellem stolperne er $n$ moduler gange modulstørrelsen ($a+b$) plus et ekstra mellemrum'. Her har man indført symbolet $m$ for bredden af et modul ($a+b$). Det kan give anledning til en snak om, at når man forklarer afstanden på to forskellige måder, svarer det til en omformning af den tilhørende formel.

Denne øvelse er for at lære (og træne), at matematiske handlinger – som at tælle op og sammenligne antal – kan udtrykkes som symboler og regneudtryk. Man kan fortolke sådanne regneudtryk, i dette tilfælde en formel, som en matematisk handling eller en sammenhæng, der kan udtrykkes med ord.

Det første inddelingsproblem, 'Hvor meget afstand har jeg mellem balustrene, hvis jeg skal fordele n balustre ligeligt mellem stolperne?', kan skrives som

$a = \frac{A - n \cdot b}{n + 1}$

og f.eks. forklares som 'Afstanden mellem balustrene finder man ved at trække alle balustrene fra $A$ og dividere resultatet med antallet af mellemrum ($n+1$). Der er jo netop 1 mellemrum mere end antal balustre, $n$'. Igen svarer formuleringen til en omformning af formlen.

Et lærertrick er at skrive de enkelte symboler i hver sin farve, når man gennemgår det på tavlen. Det gør det lettere for eleverne at følge med i omformningen af ligningerne.

Det næste inddelingsproblem er: 'Der må højst være $a$ afstand mellem balustrene' eller 'Der skal mindst være $a$ afstand mellem balustrene'. Hvor mange balustre skal der så bruges, og hvad er den nye afstand mellem balustrene?

Dette problem kan løses ved et smart greb! Vi har jo fastlagt, at der skal være en afstand mere end antallet af balustre, så derfor lægges en baluster til afstanden $A$ mellem stolperne, for så er der lige mange afstande $a$ som balustre $b$. En baluster og et mellemrum kan opfattes som et modul, og længden af et sådant modul giver vi symbolet $m$. Der tages altså udgangspunkt i afstanden $A + b$. Denne afstand divideres med 'idealmodulets' længde $m$, som er balusterbredden plus største/mindste acceptable afstand $a$.

$A + b = (n+1)(a+b)$

$(n+1) = \frac{A+b}{a+b} = \frac{A+b}{m}$

Her er det nødvendigt at træde ud af matematikkens verden af symboler og beregninger og tolke resultatet i forhold til opgaven.

  1. Hvad er det, jeg har fundet ud af med min beregning?
  2. Giver det mening, at resultatet bliver et decimaltal?

Resultatet er et antal – og antallet er ét modul mere end det nødvendige antal balustre. Derfor skal jeg bruge et heltal. Resultatet af divisionen giver ikke nødvendigvis et heltal; altså må man afrunde.

Antallet af moduler er nu ændret, altså må modulbredden også have ændret sig. Det fordrer en ny udregning: Hvad er den nye modulbredde?

Den kan opskrives som:

$\frac{\text{Afstand}+\text{baluster}}{\text{antal moduler}} = \text{den nye modulbredde}$

Eller med symboler

$\frac{A+b}{n_m}= m = (a+b)$

Der er to formål med denne øvelse. Den ene er, at det kan give eleverne en erkendelse af, at bogstaver repræsenterer noget konkret, dvs. for at læse mening ind i symbolformen. Det andet mål er, at de oplever, at løsningen på problemet 'stakitinddeling' ikke er en endelig formel, men en kombination af at måle, tælle, beregne og en afrunding op eller ned.

Gennem en snak i klassen ser eleverne, at man kan beskrive meningen i de enkelte symboludtryk med de samme hverdagsbegreber, og eleverne oplever, at der er en sammenhæng mellem de forskellige formler. Denne tilgang opfylder målet for matematik på F niveau 'at give eleven eller lærlingen grundlag for videre uddannelse'.

$A$ = afstanden mellem stolperne
$a$ = mellemrummet mellem balustrene
$b$ = bredden af en baluster
$m$ = modulmålet ($a+b$)
$n_m$ = antallet af moduler
$n$ = antallet af balustre

(Konstrueret) dialog mellem lærer og elev

Denne dialog er et eksempel på, hvordan en veletableret forståelse kan give sig til udtryk som sproglig argumentation. I den første del beder læreren om en forklaring på, hvad eleven gør. Forklaringen er en sproglig model af handlingen med at løse opgaven. I den anden del beder læreren om en generel anvisning på at løse problemet. Anvisningen er en sproglig model for matematikken – den generaliserede tænkning – bag handlingen. I den sidste del beskriver eleven et generelt princip, der gælder på tværs af denne type af problemer – altså et element, der kan indgå i en generel formel.

Lærer: Hvis vi nu forestiller os, at denne bordplade er et vindue, og du skal sætte tremmer for vinduet ved hjælp af de her papirstimler. Hvordan vil du så gøre det, så åbningerne bliver lige store?

Elev: Jo, først lægger jeg alle strimlerne ved siden af hinanden og lægger dem ud til kanten. Så måler jeg, hvor meget der er tilbage af vinduet. Jeg måler herfra [kanten af den yderste papirstrimmel] og hen til kanten af vinduet. Da der er 5 strimler, skal jeg dividere, hvor meget der er tilbage, med 6 (eleven taster ind på lommeregneren). Det tal; den afstand skal der være mellem tremmerne. Den mærker jeg op fra kanten af vinduet. Der skal den første strimmel ligge. Så sætter jeg afstanden af igen og lægger den næste strimmel og sådan hele vejen hen.

Eleven beskriver sine handlinger og bruger sin beskrivelse som model-af handlingerne. Læreren kan vurdere, i hvor høj grad der er overensstemmelse mellem handling og beskrivelse samt graden af præcision i beskrivelsen.

Læreren. Det ser helt rigtigt ud, og du forklarede fint, hvordan du gjorde. Hvordan ville du forklare det til en af dine kolleger, hvis du ikke kender størrelsen af vinduet eller tremmerne?

Eleven: Så ville jeg forklare ham, hvordan man gør.

Læreren: Kan du forklare det uden at pege på bordpladen eller strimlerne?

Eleven: Han skal først måle bredden af vinduet og finde ud af, hvor brede tremmerne er, og tælle, hvor mange tremmer der skal for hvert vindue. Så skal han lægge tremmerne sammen – eller bare gange bredden af en af tremmerne med antallet – og så trække det fra bredden af vinduet.

Der er altid ét mellemrum mere, end der er tremmer. Det ved jeg, fordi vi altid starter med et mellemrum ud til vindueskarmen og også slutter med et mellemrum ud til karmen. Så man skal dividere 'restafstanden’'med 1 mere end antallet af tremmer. Det giver den afstand, der kommer mellem tremmerne.

Den anden elevbesvarelse er en model-for et generelt princip. Den er løsrevet fra det konkrete eksempel og argumenterer ud fra generelle principper om at tælle alle tremmerne, at der altid er n+1 mellemrum, og at man altid dividerer med denne værdi.

Læreren: Hvad nu hvis tremmerne ikke er lige brede?

Eleven: Øhh… Det gør ikke noget! Fordi det er mellemrummene, der skal være lige store. Man kan stadig bare lægge alle tremmerne sammen og gøre, som man plejer.

I det sidste svar har eleven ræsonneret, at metoden er uændret på trods af de ændrede elementer. Det er altså en forklaring, der henviser til det generelle princip om, at det er summen af elementerne, der er det relevante i problemet.

Variation af matematik og kontekst

Inddeling kan have mange udtryk. Gulvlæggere, snedkere, dekoratører, flisemurere, gartnere osv. kan alle have opgaver, der kræver, at nogle emner af en vis bredde fordeles ligeligt over en vis afstand.

Problemet kan være pakket ind i forskellige kontekster. Her gives et par eksempler:

  • Borten omkring et gulv kan variere i bredden, mens gulvfliserne ikke kan; svalehalerne i skuffesamlingen skal være lige bredde, men den yderste i begge sider skal have halv bredde; pladerne i loftet skal være centeret, og de yderste langs væggen må ikke være mindre end den halv plade (det er for øvrigt alletiders opgave at lave på en bordplade med A4-ark som fliser, se også emnet Opgavejagt for inspiration i temaet 'Samspil mellem matematik og erhvervsfag'). Læreren kan lave træningsopgaver ved at variere luften, f.eks. at der højst må være 9,8 cm luft. Eller en variation mht. forståelsen; der skal mindst være 30 mm luft.
  • En anden udvidelsesmulighed er at se på, hvad der sker med formlerne, hvis man synes, at det er pænest, at mellemrummet mellem balustrene er f.eks. en fjerdedel af bredden på balustrene: $a=b/4$.
  • Kontekstuelle variationer: På trapper skal balustrene divideres på samme måde, men på en skrå vange. Det kræver en forståelse for ligedannede trekanter at indse, at algoritmen/metoden er den samme på skrå som vandret.
  • Man kan også arbejde med et stakit, der har balustre i 2 bredder, men med samme afstand (som vist på billedet til højre).
  • Et eksempel på en åben opgave, der indeholder elementer af vurderinger og valg: Lav et gelænder til en terrasse, hvor felterne er kvadratiske og afstanden mellem felterne er den samme som vist herunder.

Der kan også formuleres åbne opgaver fra de oplysninger, man kan finde på forskellige hjemmesider. Her er nogle eksempler:

 

Legepladser

Bygningsreglementet og regulativet for sikkerhed på legepladser bruger maksimale værdier for afstanden mellem balustre, for at børn ikke skal kunne få hovedet i klemme i et gelænder.

For at sikre børn mod at komme i klemme bør åbninger i værn og rækværk dimensioneres, så en barnekrop ikke kan presses igennem. Dette kan afprøves som i standarden DS/EN 1176-1 Legepladsredskaber og -underlag – Del 1: Generelle sikkerhedskrav og prøvningsmetoder, stk. 4.2.7.2., hvor en stump kile på 89 x 140 mm forsøges trykket gennem åbningerne. Ved et tryk på op til 222 N må kilen ikke passere helt igennem. Fx bør lodrette balustre anbringes mindre end 89 mm fra hinanden og være stive nok til at bestå ovennævnte prøve”.

Kilde: SBi 230 vedrørende udformning af blandt andet altanværn (www.bolius.dk)

Fra et privat firmas hjemmeside om afstanden mellem balustre på en trappe

Det nye bygningsreglement BR15 indeholder ikke specielle krav til interne trapper i boliger, ud over at en intern trappe skal være god at gå på.
Hos WOOD STEP har vi en holdning til, hvilke løsninger der er hensigtsmæssige, når vi producerer en trappe samt gelænder.

Hensigtsmæssige løsninger

Trappens fribredde bør være minimum 800 mm (målt fra væg til indvendig side af håndliste).

Afstand mellem de lodrette balustre bør maksimalt være 120 mm. Vandrette medløbere efterspørges ofte grundet design, men specielt på vandret værn vil man få en ”stige-effekt”, hvor det er muligt at kravle op på værnet/gelænderet. Derfor tilbyder vi kun løsning med medløbere med forbehold.

Gelænderhøjden på trappen vil som standard være ca. 900 mm målt fra trinforkanter til overkant håndlister. På det vandrette gelænder anbefales minimum 900 mm.

- Kilde: www.woodstep.dk