Tal og algebra udgør en central del af matematik som undervisningsfag, og fagområdet spiller også en vigtig rolle i flere andre fag. Dette gælder såvel i grundskolen som i de gymnasiale og erhvervsrettede uddannelser. Desværre peger internationale sammenligninger som TIMSS (Kjeldsen et al., 2019) og PISA (Christensen, 2019; Jóelsdottir & Østergaard, 2023) sammen med resultater fra nationale prøver og eksaminer på, at mange elever er særlig udfordrede inden for dette fagområde. I rapporten Fælles udvikling af matematik (Skott et al., 2022) fra en ekspertgruppe i matematik under Børne- og Undervisningsministeriet identificeres elevers læring af tal og algebra som én ud af otte centrale og presserende udfordringer for matematik i grundskolen og på ungdomsuddannelserne. Derudover konkluderer fx Egmont Rapporten (2023), at mange elevers vedvarende vanskeligheder med tal og algebra i grundskolen og på ungdomsuddannelserne kan få alvorlige konsekvenser for deres videre uddannelse og arbejdsliv.
Der er således gode grunde til at styrke matematikundervisningen i tal og algebra i grundskolen og på ungdomsuddannelserne. Derudover oplever mange elever vanskeligheder med tal og algebra, når de begynder på en ungdomsuddannelse (Skott et al., 2022). Det gælder de gymnasiale uddannelser, hvor algebra spiller en markant større rolle end i grundskolen, og hvor usikker forståelse af algebraiske struktur kan vanskeliggøre fortsat matematiklæring. I erhvervsuddannelserne skal eleverne kunne trække på en god forståelse af tal og algebra ved beregninger med enheder og anvendelse af formler i mange forskellige sammenhænge. Derfor har indsatsen også fokus på sammenhæng og progression i elevernes læring i overgangen fra grundskolen til ungdomsuddannelserne.
Indsatsen har to hovedformål:
Det har været en grundlæggende præmis for NCUMs arbejde, at indsatsen baseres på forskning, og at den kan realiseres inden for rammerne af de gældende bekendtgørelser. Det er således sigtet, at indsatsen kan fungere som et vejledende supplement til styredokumenterne i grundskolen og på ungdomsuddannelserne. Man kan placere indsatsen mellem mål og styredokumenter på den ene side og lærebøger og undervisningsmaterialer på den anden side. Det skal forstås på den måde, at læringssporene beskriver faglig sammenhæng og progression for udvalgte emner, der udfolder og konkretiserer beskrivelserne i mål- og styredokumenterne, men de er ikke læremidler, der kan bruges direkte i undervisningen. De er henvendt til lærere – ikke til elever – og det kræver en bearbejdelse at undervise ud fra et læringsspor.
Størstedelen af indsatsen er udviklet af en skrivegruppe, der har bestået af:
Derudover har:
NCUM har samarbejdet med STUK omkring udarbejdelsen af læringssporene. STUK har fx givet feedback og fagligt godkendt hvert enkelt læringsspor.
Desuden har en række specialister, herunder matematiklærere, der underviser på relevante klassetrin, givet feedback til udvalgte læringsspor, som er blevet indarbejdet i disse spor. Det drejer sig om:
Fra grundskolen: Hanne Due Bak, Hanne Saxholm, Line Maj, Maria Grove Christensen, Micky Lindharth, Rikke Teglskov og Pernille Bødtker Sunde.
Fra de gymnasiale uddannelser: Rikke Anthon og Kurt Ringkøbing.
Kernemålgruppen for indsatsen er matematiklærere og -vejledere i grundskolen, gymnasier og erhvervsuddannelser. CFU-konsulenter og kommunale matematikkonsulenter er også centrale, da de forventes at få en vigtig rolle i forbindelse med at støtte anvendelsen af læringssporene i praksis.
Andre målgrupper er:
Christensen, V. T. (2019). PISA 2018: Danske unge i en international sammenligning. VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Egmont Rapporten (2023). Regn med os – Bedre hjælp til børn og unge i matematikvanskeligheder.
Jóelsdottir, L. og Østergaard, K. (2023). PISA 2022 – Delrapport Matematik. VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd
Kjeldsen, C. C., Kristensen, R. M., og Christensen, A. A. (2019). Matematik og natur/teknologi i 4. klasse. Resultater af TIMSS-undersøgelsen 2019. Aarhus Universitetsforlag.
Skott, C. K., Christensen, B. K., Zacho, L., Thompsen, M., Teglskov, R., Øhrstrøm, A., Rønne, M., Riisgaard, T. B., Tange, B., Granerud, L. S., Hørup, L. A., Winsløw, C., Sunde, P. B., & Brockhoff, P. (2022). Fælles udvikling af matematik: Om udfordringer og mulige løsninger i forhold til matematik i grundskolen, på de gymnasiale uddannelser og på erhvervsuddannelserne. Børne- og Undervisningsministeriet.