Grundlag – At forstå og anvende lineære funktioner

Lineære funktioner er et vigtigt emne ved afslutningen af grundskolen og ved overgangen til gymnasial uddannelse. Emnet volder mange elever vanskeligheder, hvilket ses ved folkeskolens prøver og ved screeningstests i grundforløbet på de gymnasiale uddannelser. Der er i høj grad tale om læringsmæssige udfordringer, som er velbelyste i matematikdidaktisk forskning. På grundlag heraf er det sigtet med lærings­sporet, at eleverne udvikler et begreb om lineære funktioner, som de kan bygge videre på i deres fortsatte matematiklæring, og som de kan bruge som redskab til at beskrive og analysere lineære sammenhænge såvel inden for som uden for matematikken. Herved styrkes og udvikles elevernes forståelse af algebra som et centralt element i deres matematiklæring. 

Det teoretiske grundlag for læringssporet består af matematikdidaktisk forskning inden for felterne (1) læring af lineære funktioner og funktioner generelt, (2) dannelse af matematiske begreber, (3) repræsen­tationers betydning i læreprocessen, (4) modellering som middel til matematiklæring, samt (5) brug af it som middel til læring af (lineære) funktioner. For hvert felt fremdrages her de væsentligste erkendelser, som læringssporene bygger på.

Læring af lineære funktioner og funktioner generelt

Der er tale om et meget omfattende og stadigt voksende forskningsfelt – specielt hvad angår læring af funktioner generelt. Thompson og Carlson (2017) sammenfatter en stor del af denne forskning. Herfra uddrages især to erkendelser.

For det første drejer det sig om, at dannelse af et matematisk begreb om variable som tal eller størrelser (tal med enheder), der kan variere, er et afgørende element ved læring af funktions­begrebet. Det omfatter følgende fem aspekter:

(a) variable varierer inden for forskellige taldomæner,

(b) variable kan betragtes som frie (uafhængige) eller bundne (afhængige) variable,

(c) variable tilskrives mening og fortolkes forskelligt i forskellige kontekster,

(d) variable kan navngives og repræsenteres symbolsk,

(e) variable kan sammen­knyt­­tes algebraisk i ligninger via deres symbolske repræsentationer.

Forskningen peger på, at en sådan forståelse af variabelbegrebet først og fremmest må udvikles og støttes netop gennem indledende arbejde med funktioner, herunder især med lineære funktioner. Man skal således ikke for­vente, at man forud for arbejdet med lineære funktioner kan sikre sig, at eleverne har en hensigts­­mæssig forståelse af variabelbegrebet. Man skal derimod have særligt fokus på at støtte elevernes forståelse af de anførte aspekter af variabel­begrebet i arbejdet med lineære funktioner. Det er indarbejdet i sporet, hvor domænet for de variable gradvist udvides fra de naturlige til de reelle tal, og hvor det drøftes med eleverne, hvad der i de forskellige kontekster er hensigtsmæssigt at opfatte som henholdsvis uafhængig og afhængig variabel. Derudover arbejdes med betydningen af at kunne repræsentere variabelsam­menhænge symbolsk ved ligninger og at kunne læse mening ind i ligninger ved at fortolke de indgående variable og parametre i relation til den givne kontekst.

For det andet fremhæves som et generelt resultat i forskningen, at forståelse af en (lineær) funktion som en samvariation mellem to variable er vigtig som udgangspunkt for udviklingen af elevernes funktionsbegreb. Ligeledes er en korrespondance­forståelse af (lineære) funktioner essentiel; den er grundlaget for at kunne forstå definitionen af en funktion. Thompson og Carlson (2017) sammenfatter forskning, der peger på, at de to forståelser bedst udvikles i samspil. Derfor arbejdes der gennem hele læringssporet med trinvis beskrivelse af lineære sammenhænge såvel som med korrespondanceforståelse. Det gælder i alle fire repræsentationsformer.

For det tredje påpeger forskningen forskellige muligheder for ”fejllæring” i arbejdet med lineære funktioner i form af overgeneralisering og instrumentel forståelse. Det gælder blandt andet Ceuppens et al. (2018), der finder, at hvis ikke eleverne arbejder med eksempler, der tilsammen udspænder de teoretiske muligheder, så begrænses deres begrebsforståelse til de eksempler, de faktisk arbejder med. Det betyder fx, at eleverne skal arbejde med konkrete lineære funktioner med udgangspunkt i hver af de fire repræsentationer, og at alle mulige kombinationer af fortegn og nul for parametre og begyndelsesværdier skal søges dækket i de eksempler, eleverne arbejder med. Det er søgt opnået i sporet ved valget af eksempler og aktiviteter, og ved at eleverne arbejder med selv at afdække de forskellige muligheder.   

Dannelse af matematiske begreber

Der er udviklet generelle teorier om dannelse af matematiske begreber. Det gælder blandt andet modellen for dannelse af matematiske begreber, der er udviklet af Anna Sfard (1991). Denne model er i høj grad relevant i relation til læring af funktionsbegrebet. Den rummer fire elementer:

  1. Procesforståelse går forud for objektforståelse.
  2. Læreprocessen, der danner et matematisk begreb, forløber i tre faser: (1) internalisering, (2) kondensering og (3) tingsliggørelse (reifikation).
  3. Tilegnelse (fuld forståelse) af et matematisk begreb omfatter både proces- og objektforståelse af begrebet og muligheden for at skifte mellem dem.
  4. Proces- og objektaspekterne kan ikke udvikles samtidig, men må opfattes som komplementære i læreprocessen.

Det er en pointe i modellen, at det erkendelsesspring, der gør, at man kan opfatte en funktion som et objekt, forudsætter konkrete erfaringer med, at funktioner kan indgå i andre processer. Som Sfard påpeger, forudsætter en sådan brug af funktioner i andre processer netop, at dette erken­d­elsesspring allerede er gennemført; det kalder Sfard derfor for ”den onde cirkel” i begrebsdannelses­processen. Teorien er nærmere udfoldet i Blomhøj (2016).

Som et gennemgående træk sigter læringssporene på at udvikle elevernes forståelse af lineære sammenhænge både som trinvis lineær udvikling og ved funktionsforskrifter. Det må ikke forveksles med dualitet mellem proces- og objektaspekterne ved dannelse af et begreb om lineær funktion i Sfards model. Begge disse forståelser bør i første omgang udvikles som en proces, der kan udføres konkret, og så efterhånden forstås som aspekter af det samme matematiske objekt – en lineær funktion.

Læringssporene er designet med sigte på at støtte overgangen fra at forstå en funktion som en proces til at forstå en funktion som et selvstændigt objekt. Det sker ved at have fokus på, at de lineære funktioner kan repræsenteres på forskellige måder og besidde eller ikke besidde forskellige egen­skaber samt indgå i nye processer. Herved støttes elevernes kondensering af begrebet lineær funktion. Særligt i fase 2 og 3 støttes eleverne til også at kunne opfatte og forstå lineære funktioner som et matematisk objekt. Det sker i arbejdet med bestemmelse af en lineær funktion ud fra to punkter eller et punkt og en hældning samt bestemmelse af den omvendte funktion til en lineær funktion. I fase 4 anvender eleverne lineære funktioner til modellering ud fra forståelse og empirisk undersøgelse af sammenhænge, der giver mening for dem. Modellerne kan opleves som et objekt, de har skabt, og derved støtte, at de kan tænke på en lineær funktion som et matematisk objekt. Når en lineær funktion udvikles til en stykkevis lineær funktion, som det sker ved modellering af vandforbruget ved brusebad med hårvask, så udfordres elevernes forståelse af funktionen som et objekt, idet den jo ikke længere er givet ved en enkelt forskrift. Netop derfor er eksemplet velegnet til at drøfte med eleverne, at der fortsat er tale om en funktion, som angiver vandforbruget entydigt til ethvert tidspunkt under badet.           

Repræsen­tationers betydningen i læreprocessen

Dette er et omfattende og komplekst forskningsfelt. Læringssporene trækker imidlertid især på den grundlæggende og generelle erkendelse, at det alene er gennem repræsentationerne, at vi har adgang til de matematiske begreber. Dette grundforhold og dets betydning for matematikundervisning har den tyske matematikdidak­tiker Heinz Steinbring haft som fokus i hele sin forskerkarriere (se Steinbring, 2005). Han har udviklet den epistemologiske trekant for matematiske begreber og anvendt den som redskab til analyse af læringsmæssige udfordringer. Den epistemologiske trekant udspændes af den genstand, eleverne arbejder med, den eller de matematiske repræsentationer, der indgår i arbejdet, og det begreb, som det er sigtet, at eleverne skal tilegne sig. Steinbring påpeger, hvad der sker, hvis de objekter/genstande, som eleverne arbejder med, ikke af eleverne klart kan adskilles fra deres repræsentationer. I sådanne situationer kollapser trekanten, og eleverne har ikke længere adgang til begrebet. Det er nemlig i relationen mellem de objekter, eleverne arbejder med, og deres forskellige repræsentationer, at de matematiske begreber får deres betydning og kan give mening for eleverne. Særligt de symbolske repræsentationer er vigtige for elevernes matematiklæring. Det er belyst for danske gymnasieelevers forståelse af formler af Schou (2018a og b).           

I Figur 1 er den epistemologiske trekant vist med begrebet lineær funktion som udgangspunkt. Det er illustreret i relation til konteksten med brusebad, hvordan det er samspillet mellem de forskellige repræsenta­tionsformer, der holder trekanten udspændt. Det bidrager til, at eleverne kan adskille det objekt, de arbejder med – nemlig vandforbruget ved deres brusebad – fra de enkelte repræsentationer. Repræsentationerne får deres betydning i forhold til brusebadet, og det bidrager til at styrke elevernes forståelse af funktionsbegrebet. Badetiden og vandforbruget får betydning som henholdsvis uafhængig og afhængig variabel, mens mængden af koldt vand, inden badet starter, og det konstante vandflow får betydning på forskellige måder i hver af de fire repræsentationer samt i forhold til, om sammenhænge beskrives og forstået som en trinvis udvikling eller ved en funktionsforskrift.

Forskningen i repræsentationers betydning for matematiklæring understøtter, at der i læreplanerne både i grundskolen og i gymnasiet er fokus på at arbejde med de fire repræsentationsformer – sprog, tabel, symbol og graf – i forbindelse med lineære funktioner og funktioner generelt. Forskningen fremhæver betydningen af, at der arbejdes konsekvent med at udføre manipulationer inden for de enkelte repræsentationsformer og navnlig med oversættelse imellem dem. Denne indsigt er indbygget i læringssporet. 

Modellering som middel til matematiklæring

Det er vel beskrevet i matematikdidaktisk forskning, at matematisk modellering kan være et didaktisk middel til at motivere elevers matematiklæring og til at styrke deres begrebsforståelse (Blomhøj, 2019). Derfor lægges der i læringssporet op til at arbejde med modellering af fænomener og problemstillinger, som eleverne kender til og kan forstå, eller som de kan tage til sig og gøre erfaringer med i undervisningen.

Som en markant retning inden for forskning i, hvordan modellering og især matematisering kan støtte elevernes matematiklæring, fremhæves her RME (Realistic Mathematics Education). I forhold til forankring og udvikling af elevers forståelse af lineære funktioner kan der inden for RME fx peges på forskning af de Beer et al. (2017) og af Gravemeijer et al. (2012). Begrebet emergent modelling indgår centralt i denne forskning og indgår ligeledes i teorigrundlaget for tal- og algebraindsatsen generelt. Dette læringsspor bygger specielt på beskrivelsen af en emergent modelling-proces som omfattende fire niveauer af aktiviteter (Gravemeijer, 1999, 2007), der derfor beskrives nærmere her.        

Udgangspunktet for denne forskning er en undervisning, hvor eleverne arbejder med matematisk beskrivelse (matematisering) af konkrete sammenhænge, som eleverne kender eller kan få erfaringer med i undervisningen, og hvor der arbejdes med gradvist at udvikle og raffinere modeller af de konkrete sammenhænge. Det sker dels i sin egen ret, fordi problemstillingerne er interessante, dels sker det med henblik på, at modellerne skal give så meget mening for eleverne, at de kan danne udgangspunkt for yderligere matematisering. Herved skifter fokus fra at udvikle modeller af konkrete situationer til at støtte elevernes matematiklæring via arbejdet med modellerne. De konkrete modeller udvikles således til modeller for elevernes læring af centrale begreber og faglige sammenhænge. En sådan emergent modelling-proces gennemløber fire niveauer af aktiviteter:

1. aktivitet i sammenhæng med den konkrete opgave, hvor fortolkning og forståelse af det matematiske indhold og løsning af opgaven er baseret på en forståelse af den konkrete kontekst.

2. henvisningsaktivitet, hvor modellen optræder som en model af den konkrete situation, der er etableret i undervisningen.

3. generel aktivitet, hvor modellen med dens konkrete referencer optræder som model for en generel matematisk sammenhæng – fx en lineær funktion, og hvor aktiviteterne angår modellens generelle egenskaber og deres forbindelse til den matematiske teori.

4. formel matematisk aktivitet, hvor fortolkning og forståelse af matematikken ikke længere kræver støtte fra konkrete situationer, der tjener som model for den matematiske sammenhæng (Gravemeijer, 1999, 2007).

Forskningen har inspireret valg og brug af eksempler og kontekster i læringssporet. Det gælder også de rent matematiske eksempler som fx mængden af punkter med konstant koordinat­sum eller differens samt de forskellige familier af rette linjer. Selvom udgangspunktet her er en matematisk sammenhæng, så er der også her tale om, at eksemplerne gradvist får mere mening og større general gyldighed for eleverne gennem de fire niveauer i emergerende modellering.

Brug af it som middel til læring af lineære funktioner

Forskning viser, at brug af it-værktøjer, der muliggør at eleverne dynamisk kan undersøge forskellige repræsentationer og deres sammenhæng, og at de kan opbygge og analysere modeller gennem variation af parametre, har potentiale til styrke elevernes matematiklæring. Det gælder i særdeleshed i relation til lineære funktioner og funktionsbegrebet generelt. Fra denne forskning kan der hentes inspiration til, hvordan man kan designe it-baserede aktiviteter, der kan støtte elevernes forståelse (Doorman et al., 2012; Günster & Weigand, 2020). Samtidig er det velbelyst i forskningen, at den proces, hvorunder et avanceret digitalt matematik­værktøj formes til et instrument for eleven, er kompleks og tidskrævende. Denne proces kaldes for instrumental genese og er nærmere belyst i NCUM-temaet om digitale teknologier.

Ved udformningen af læringssporet har det konkret betydet en afvejning af potentialerne ved at anvende dynamisk geometri og regneark som et redskab både for lærerens undervisning og for elevernes arbejde med lineære funktioner over for den nødvendige investering i at støtte elevernes instrumentale genese i forhold til sådanne it-værktøjer. For valget af GeoGebra som dynamisk geometriværktøj i sporet er det afgørende, at mange – måske endda de fleste – elever har arbejdet med GeoGebra i grundskolen, og at de fortsat i gymnasiet kan anvende GeoGebra i matematik­undervisningen. Det er ligeledes vigtigt, at der er tale om shareware, der er under fortsat udvikling af et videnskabeligt community. Regneark er et generelt it-værktøj, som eleverne har mødt i grundskolen, og som de typisk møder og har adgang til uden for skolen samt i efterfølgende uddannelse og arbejdsliv. Det kan begrunde, at regneark anvendes som hjælpemiddel i matematikundervisningen, hvor det giver faglig mening.  


Kilder

  • Blomhøj, M. (2019). Towards Integration of Modelling in Secondary Mathematics Teaching. In G.A. Stillman & J.P. Brown (eds.) Lines of Inquiry in Mathematical Modelling Research in Education Springer Open, Cham, 37-52.
  • Blomhøj, M. (2016). Fagdidaktik i matematik. København: Frydenlund.
  • Ceuppens, S., Deprez, J., Dehaene, W., & De Cock, M. (2018). Design and validation of a test for representational fluency of 9th grade students in physics and mathematics: The case of linear functions. Physical review physics education research, 14(2), 020105.
  • de Beer, H., Gravemeijer, K., & van Eijck, M. (2017). A proposed local instruction theory for teaching instantaneous speed in grade five. The Mathematics Enthusiast14(1), 435-468.
  • Doorman, M., Drijvers, P., Gravemeijer, K., Boon, P., & Reed, H. (2012). Tool use and the development of the function concept: From repeated calculations to functional thinking. International Journal of Science and Mathematics Education, 10(6), 1243-1267.
  • Gravemeijer, K. (2007). Emergent modelling as a precursor to mathematical modelling. In: Blum, W., Galbraith, P.L., Henn, H-W., & Niss, M. (Eds.) Modelling and Applications in Mathematics Education. The 14th ICMI Study. New ICMI Study Series Vol. 10. New York: Springer, 137- 144.
  • Gravemeijer, K. (1999). How emergent models may foster the constitution of formal mathematics. Mathematical thinking and learning, 1(2), 155-177.
  • Gravemeijer, K., Cobb, P., Bowers, J., & Whitenack, J. (2012). Symbolizing, modeling, and instructional design. In P. Cobb, E. Yackel & K. McClain (Eds.). Symbolizing and communicating in mathematics classrooms: Perspectives on discourse, tools, and instructional design. Routledge, 235-284.
  • Günster, S. M., & Weigand, H. G. (2020). Designing digital technology tasks for the development of functional thinking. ZDM, 52(7), 1259-1274.
  • Schou, M. H. (2018a). ABC - Actors at the Scene of Mathematics - An investigation of how students understand mathematical symbols and formulas in upper secondary school. IMADA, Syddansk Universitet.
  • Schou, M. H. (2018b). Hvad sker der i undervisningen? Hvad sker der i matematik­undervisningen? Om overgangen fra grundskole til gymnasium. MONA, 2, 7-24.
  •  Sfard, A., 1991. On the dual nature of mathematical conceptions: Reflections on processes and objects as different sides of the same coin. Educational Studies in Mathematics, 22, 1-36.
  • Steinbring, H. (2005). The construction of new mathematical knowledge in classroom interaction: An epistemological perspective (Vol. 38). Springer Science & Business Media.
  • Thompson, P.W. & Carlson, M.P. (2017). Variation, Covariation, and Functions: Foundational Ways of Thinking Mathematically. In J. Cai (ed.) Compendium for Research in Mathematics Education. National Council of Teachers of Mathematics. Reston, VA 20191, 421-456.