Læringssporet er tænkt til 3. til 5. klassetrin og retter sig mod udviklingen og udvidelsen af elevers talforståelse fra de hele tal til de rationale tal og mere specifikt: brøker. Set i forhold til stofområdet ’tal og algebra’ i grundskolen vedrører det således rationale tal som vist i Figur 1.
Læringsspor til grundskolen udviklet af NCUM under den fælles indsats for tal og algebra.
Udgivet 2025
Brøker, som indgår i dette læringsspor, er de positive, rationale tal. Altså $\frac{a}{b}$, hvor både $a$ og $b$ er naturlige tal og $b \neq 0$.
Læringssporet har to overordnede mål, der hænger sammen:
Elever, der er kommet langt i forhold til mål 1, bruger brøker til at beskrive størrelser og mængder. Det er centralt, at eleverne kan anslå den størrelse, brøken repræsenterer, fx at $\frac{3}{80}$ er tæt på $0$, mens $\frac{49}{50}$ er tæt på $1$.
Elever, der er kommet langt i forhold til mål 2, har opbygget en grundlæggende forståelse af brøker, når de kan skifte fleksibelt mellem de forskellige betydninger af brøker afhængigt af situationen, de indgår i.
De to mål hænger sammen på den måde, at elevernes udvidede talbegreb er en forudsætning for, at de kan veksle fleksibelt mellem de forskellige betydninger af brøkbegrebet. Omvendt udvikles de forskellige betydninger igennem arbejdet med at udvide talbegrebet.